FAQ

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Kuukuppiin voi liittyä monenlaisia askarruttavia kysymyksiä.
Mutta ei hätää, meiltä löytyy niihin vastaukset.

Kuukuppiin liittyviä kysymyksiä

Mistä Nomai-kuukupit on tehty ja missä ne on valmistettu?

Nomai-kuukuppi valmistetaan eettisesti Suomessa. Kuukupin materiaali on tutkitusti turvallinen 100% lääketieteellinen silikoni, joka on saanut FDA-hyväksynnän. Se ei sisällä haitallisia kemikaaleja, lateksia, ftalaatteja, BPA:ta eikä parabeeneja.

Kupeissa käytetyt värit on testattu kansainvälisten standardien mukaisesti ja todettu lääketieteelliseen käyttöön soveltuviksi.

Kuukuppien tuotantoprosessi on äärimmäisen valvottu ja ISO-sertifioitu. Lisäksi sillä on kemian alan Responsible Care -sertifikaatti. Sertifikaatit kertovat siitä, että tuotannosta valmistuu vain laadultaan ensiluokkaisia lopputuotteita.

Minkä kokoinen Nomai-kuukuppi sopisi minulle parhaiten?

Jokainen on anatomialtaan ainutlaatuinen ja yksilöllinen. Mielestämme tärkein kupin valintaan vaikuttava tekijä on vuodon määrä. Muita kupin kokoon vaikuttavia tekijöitä ovat kohdunsuun sijainti, synnytysten määrä ja synnytystapa, lantionpohjanlihasten kunto sekä virtsarakon herkkyys.

Jos olet nuori ja harjoittelet ensimmäistä kertaa kuukupin käyttöä, voi olla helpointa aloittaa pienimmällä (koko light) tai keskikokoisella kupilla (koko medium). Monet menstruoivat käyttävät kuukautisten aikana kahta eri kokoista kuukuppia. Ensimmäisinä, runsaina vuotopäivinä suurempaa (heavy tai medium) kuukuppia ja vuodon loppupuolella vuodon määrän ollessa niukempi pienempää (medium tai light) kuukuppia.

Voiko kuukupin kanssa käyttää liukastetta?

Usein varsinkin harjoitteluvaiheessa vesiliukoisen liukastevoiteen sively kuukupin yläreunaan helpottaa sen paikalleen asettamista. Öljypohjainen liukaste voi vaurioittaa kuukuppia. Myös kuukupin kastelu vedellä voi helpottaa sen paikalleen asettamista.

Kuinka usein kuukuppi pitää tyhjentää?

Kuukuppi tyhjennetään normaalisti 2–4 kertaa vuorokaudessa vuodon määrän mukaan. Jos sinulla on runsas vuoto, joudut tyhjentämään kuukuppia useammin. Kuukuppi pitää tyhjentää vähintään 12 tunnin välein.

Mikä merkitys kuukupin yläosassa olevilla rei'illä on?

Reiät ovat helpottamassa kuukupin poistamista. Kuukuppi pysyy paikoillaan alipaineen avulla ja ilmareiät helpottavat alipaineen poistamista kuukupista ennen sen poisottoa emättimestä. Muista tarkistaa, että ilmareiät on puhdistettu hyvin ja ne pysyvät avoimina.

Kuukupin antenni painaa, voiko sitä leikata?

Antenni helpottaa kuukupin paikalleen asettamista, sen asennon korjaamista ja kuukupin poistamista. Antennin avulla voit myös vahvistaa kuukupin alipainetta asettamalla kuukupin melko ylös emättimeen ja vetämällä antennista sitä hieman alaspäin. Näin alipaine kuukupissa lisääntyy. Nomai-kuukupissa on pehmeä, joustava antenni, joka on suunniteltu niin, että se ei painaisi käytön aikana epämukavasti. Mikäli antenni kuitenkin painaa, voit varovasti leikata sitä lyhemmäksi pallo kerrallaan. Älä leikkaa heti koko antennia pois. Varo leikatessasi, että et vahingoita kuukupin pintaa. Kuukupin poistamiseen et tarvitse antennia. Mikäli vedät antennista, kuukupin poisto vaikeutuu alipaineen lisääntyessä.

Kuinka kuukuppi pysyy paikoillaan?

Kuukuppi pysyy paikoillaan alipaineen ja lantionpohjalihaksiston avulla. Kun kuukuppi on asetettu oikein paikoilleen, se asettuu itsestään myötäilemään emättimen seinämiä eikä sinun pitäisi tuntea kuukuppia lainkaan. Myöskään ohivuotoa ei pitäisi tällöin esiintyä.

Mielestäni kuukuppi on hyvin paikoillaan, mutta miksi minulla on ohivuotoa?

Syitä voi olla monia. Varmista ensin, että kuukuppi on auennut hyvin. Kokeile tuntuuko kuukupin pohja pyöreähköltä pyörittämällä sormea kuukupin pohjan ympäri. Jos mielestäsi kuukuppi ei ole auennut hyvin, pyöräytä kuukuppia sen pohjasta kiinni pitäen 180 astetta akselinsa ympäri tai keikuttele kuukuppia puolelta toiselle. Voit vetää kuukuppia myös hieman alaspäin antennista kiinni pitäen, jolloin alipaine vahvistuu. Voit myös poistaa kuukupin ja kokeilla sen paikalleen asettamista eri asennossa ja eri taittelutekniikalla, jolloin se voi aueta paremmin. 

Kuukautisvuoto tulee kohdusta kohdunsuun kautta emättimeen. Mikäli kuukuppi on liian ylhäällä, kohdunsuu jää kuukupin viereen. Tällöin vuoto valuu kuukupin ohi. Kuukupin oikea paikka on kohdunsuun alapuolella, jolloin vuoto valuu kuukuppiin. Voit kokeilla kohdunsuuta myös sormella. Se tuntuu kiinteämmälle ja pyöreämmälle/napukkamaiselle kudokselle kuin ympäröivän emättimen limakalvo ja sijaitsee yleensä syvemmällä emättimen pohjukassa.

Tarkista, että ilmareiät ovat puhtaat ja auki. Ilmareiät ovat tarpeelliset alipaineen muodostumisessa kuukupin aukeamiseksi ja paikallaan pysymiseksi.

Jos sinulla on pientä tiputteluvuotoa, voi se johtua siitä, että kuukupin alapuolelle on jäänyt hieman verta. Hyvä alapesu kuukupin tyhjentämisen yhteydessä poistaa tämän ongelman.

Kuukuppi voi olla sinulle väärän kokoinen ja ei sen takia pysy tiiviisti emättimen seinämää vasten. Kokeilee isompaa kuukuppikokoa, joka asettuu paremmin paikoilleen ja estää ohivuodon.

Kuinka kuukupin saa poistettua?

Kuukupin voit poistaa eri asennoissa, joista suositummat ovat wc-pöntöllä istuen, toinen jalka wc-pöntön päälle nostettuna, kyykkyasennossa tai suihkun yhteydessä. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman asennon kuukupin poistoon. Muista rentoutua, työnnä kuukuppia lantionpohjalihaksilla alaspäin kuten vessassa käydessäsi teet. Ponnista kunnes yletät tarttumaan kuukupin pohjaan. Voit antennia seuraamalla löytää kuukupin pohjan helpommin. Purista kuukupin pohjasta tai liuta sormea hieman kuukupin seinämää ylöspäin samalla painaen kuukuppia, jolloin alipaine häviää. Saatat tuntea tai kuulla alipaineen poistumisen. Sen jälkeen peukalo-etusormi-keskisormiotteella litistäen keinuttele ja vedä kuukuppia varovasti alaspäin ja tyhjennä se lavuaariin tai wc-pönttöön. Varo ettet vedä pelkästään antennista, sillä se lisää alipainetta ja hankaloittaa kuukupin poistamista.

Kuukupin huolto ja hygienia

Kuinka puhdistan Nomai-kuukupin?

Ennen kuukupin ensimmäistä käyttökertaa keitä kuukuppia noin 5 minuuttia astiassa, jossa on riittävästi vettä, niin että kuukuppi kelluu astiassa vapaasti. Keitä kuukuppia myös aina kuukautistesi jälkeen noin 5 minuutin ajan ennen kuin laitat sen säilytyspussiin. Jos et halua keittää kuukuppia kattilassa, voit käyttää Nomain kätevää sterilointiastiaa. Nomain Sterilointiastia asetetaan mikroaaltouuniin, jossa se kiehauttaa Nomai-kuukupin nopeasti. Ennen pussiin laittamista kuivata kuukuppi ilmavasti.
Tutustu Nomain Sterilointiastiaan.

Osalla on käytössä kaksi kuukuppia, joita voi käyttää vuorotella kuukautisten aikana. Kun toinen kuukuppi on käytössä, voi toisen puhdistaa valmiiksi esim. keittämällä. Näin tyhjentämisen yhteydessä voi aina käyttää valmiiksi steriloitua kuukuppia.

Kun olet tyhjentänyt kuukupin wc-pönttöön tai lavuaariin, huuhtele se ensin kylmällä vedellä, mikä estää kuukupin värjäytymisen. Tämän jälkeen voit pestä kuukupin hieman lämpimämmällä vedellä ja käyttää halutessasi myös mietoa, hajusteetonta ja öljytöntä puhdistusainetta, kuten Nomai Cup Wash -puhdistusgeeliä (suositeltu pH-arvo 3,5-5).

Silikoni on huokoinen materiaali, joka voi imeä itseensä öljyä, hajua ja värejä esimerkiksi saippuasta. Nämä aineet voivat muodostaa kuukupin pinnalle kalvon, joka voi aiheuttaa kuukuppiin hajua tai ärsyttää limakalvoja.

Jos wc-tiloissa ei ole lavuaaria, voit myös pyyhkiä kuukupin intiimialueen puhdistusliinalla. Tarkista puhdistuksen yhteydessä, että kuukupin yläosassa olevat ilmareiät ovat kokonaan auki ja puhtaat.

Keitä kuukuppia vähintään noin 5 minuuttia ennen kuukautisia ja niiden jälkeen.

Lue lisää kuukupin puhdistamisesta täältä.

Kuinka säilytän kuukuppia kuukautisteni välissä?

Keittämisen jälkeen laita kuukuppi kuivumaan ilmavasti. Säilytä kuukuppia sen omassa hengittävässä säilytyspussissa tai muutoin ilmavasti. Älä säilytä kuukuppia ilmatiiviissä rasiassa kuten muovirasiassa tai tiukasti suljettavassa muovipussissa – tällöin kuukupin huokoinen materiaali saattaa imeä itseensä epämiellyttävää hajua.

Kuukuppini on käytössä värjäytynyt. Pitääkö kuppi vaihtaa?

Ei tarvitse, mikäli Nomai-kuukupin pinta on ehjä eikä siinä ole halkeamia. Voit yrittää poistaa värjäytymät pitämällä kuukuppia upotettuna vähintään tunnin ajan etikkaan tai vesi-sitruunamehuseokseen. Voit myös kokeilla laittaa kuukupin auringonvaloon kylpemään.

Muista keittää kuukuppia noin 10 minuutin ajan aina sen jälkeen, kun olet puhdistanut värjäymiä kuukupista, jotta kuukuppiin ei jää limakalvoja ärsyttäviä aineita.

Milloin kuukuppi pitää uusia?

Vaihda kuukuppi aina uuteen silloin, kun sen silikoninen pinta on kulunut tai kuukupissa on halkeamia. Värjäytymät eivät estä kuukupin käyttöä. Mikäli sinulla on tulehduskierre, kuten toistuva hiiva/emätintulehdus, suositellaan kuukupin vaihtamista uuteen sekä pientä käyttötaukoa, jotta limakalvojen ärsytys ja bakteeritasapaino palautuvat normaaliksi. Tässä tapauksessa voit vahvistaa emättimen luontaista bakteerikantaa esim. maitohappobakteerikuurilla.

Lääketieteellinen silikoni kestää oikein hoidettuna vuosia, mikäli kuukupin pinta pysyy ehjänä. Jokainen käyttäjä löytää itselleen sopivimman kuukupin uusimisajankohdan omasta kuukupin käyttötavastaan riippuen.

Kuinka hävitän käytetyn kuukupin?

Nomai-kuukuppi on sekajätettä ja sen voi laittaa sekajätteisiin. Lääketieteellisen silikonin voi hävittää myös polttamalla. Palaessaan silikonista ei vapaudu haitallisia aineita, se palaa tarpeeksi kovassa lämpötilassa valkeaksi tuhkaksi.

Kuukupin käyttöön liittyviä kysymyksiä

Olen 15-vuotias enkä ole harrastanut seksiä, voinko käyttää kuukuppia?

Kyllä voit käyttää! Kuukupin käytöllä ei ole ikärajaa. Jos olet käyttänyt tamponeja, on kuukupin käyttö nopeampi oppia. Harjoittelemalla kuka tahansa oppii käyttämään kuukuppia. Jos et ole ollut yhdynnässä, valitse aluksi pienin kuukuppi (koko light), jolla on mukavin harjoitella kuukupin käyttöä. Tarvittaessa voit laittaa kuukupin pintaan vesiliukoista liukuvoidetta tai kastella kuukupin vedellä.

Voinko käyttää kuukuppia kierukan kanssa?

Voit käyttää kuukuppia kierukan kanssa. Muista poistaa alipaine kuukupista ennen sen poistamista. Kuukuppi asettuu emättimessä kohdunsuun alapuolelle eikä yleensä osu kohdunsuuhun ja kierukan lankoihin. Keskustele asiasta vielä gynekologisi kanssa ja pyydä häntä tarkistamaan, että kierukan poistolangat eivät ole liian pitkät. Jos langat pitenevät, ota yhteyttä gynekologiisi, joka varmistaa, että kierukka on hyvin paikoillaan.

Pitääkö kuukuppi poistaa yhdynnän ajaksi?

Kyllä. Kuukuppia ei saa käyttää yhdynnän aikana eikä se suojaa raskaudelta tai sukupuolitaudeilta.

Suojaako kuukuppi seksitaudeilta tai raskaudelta?

Ei – kuukuppi ei suojaa seksitaudeilta eikä raskaudelta. Seksitaudeilta suojaa ainoastaan huolellinen kondomin käyttö. Muista käyttää luotettavaa ehkäisyä yhdynnän aikana mikäli et halua tulla raskaaksi!

Voiko kuukuppia käyttää urheillessa, esim. uidessa tai joogatessa?

Tottakai! Huomaat, että kuukuppia käyttäessäsi urheilu on paljon huolettomampaa kuukautistesi aikana. Voit elää yhtä aktiivista ja täysipainoista elämää kuin muulloinkin!

Saako kuukuppia käyttää hiivatulehduksen tai emätintulehduksen aikana?

Kuukuppia ei saa käyttää gynekologisten tulehdusten aikana. Ota yhteys gynekologiisi, joka arvioi hoidon tarpeen. Kun tulehdus on rauhoittunut, voit taas huoletta käyttää kuukuppia. Kun tulehduksen jälkeen käytät kuukuppia, muista varmistaa, että se on hyvin puhdistettu esim. keittämällä.

Voiko kuukuppia käyttää synnytyksen jälkivuodon aikana?

Kuukuppia ei saa käyttää jälkivuodon aikana tulehdusriskin takia.

Voiko kuukuppia käyttää lennon aikana?

Kyllä! Kuukuppi on miellyttävä matkakumppani lennon aikana. Voit laittaa kuukupin jo ennen lentoa, jos epäilet vuodon alkavan lennon aikana. Koska kuukuppia ei tarvitse tyhjentää kuin 12 tunnin välein, saatat selvitä koko lentoajan tyhjentämättä kuukuppia!

Täytyykö kuukuppi poistaa vessakäynnin ajaksi?

Kuukuppia ei tarvitse poistaa, mutta jos koet miellyttävämmäksi käydä vessassa ilman kuukuppia, voit toki ottaa sen pois wc-käynnin ajaksi.

Voinko käyttää kuukuppia jos minulla on lateksiallergia?

Kyllä voit. Nomai-kuukuppi on tehty lääketieteellisestä silikonista, joka ei sisällä lateksia, parabeeneja, BPA:ta eikä ftalaatteja.

Mikä on kuukupin ja tamponin ero?

Nomai-kuukuppi on tehty lääketieteellisestä silikonista, joka ei kuivata limakalvoja eikä ole bakteereille suotuisa kasvualusta. Kuukupissa veri kertyy kuukupin sisäpuolelle eikä se ole kosketuksissa limakalvojen kanssa. Kuukuppia ei tarvitse tyhjentää joka vessakäynnillä ja usein riittää, että sen tyhjentää 12 tunnin välein. Nomai-kuukuppeja on kolmea eri kokoa, joihin mahtuu kuukautisvuotoa kuukupin koosta riippuen 23 ml–41 ml. Kuukupin kanssa voit harrastaa tamponin käyttöä vapaammin eri liikuntalajeja, kuten uintia.

Tamponit on tehty puuvillasta tai rayonista. Tamponi on imukykyistä materiaalia, joka on suoraan kosketuksissa emättimen limakalvojen kanssa. Imukykynsä johdosta se voi myös kuivattaa limakalvoja samalla kun se imee itseensä verta. Tällöin myös veri on kosketuksissa limakalvojen kanssa toimien samalla hyvänä kasvualustana bakteereille. Tamponeissa on tämän johdosta useammin epämiellyttävää hajua kuin kuukupissa. Tamponi pitää vaihtaa aina vessassa käydessä.

Mikä on TSS? Voiko kuukupin käyttö aiheuttaa sen?

Toksinen shokkioireyhtymä on hyvin harvinainen, mutta vakava elimistön normaalin bakteerikantaan kuuluvien yleensä stafylokokki- tai joskus myös streptokokkibakteerien aiheuttama sairaus. Bakteereja on runsaasti mm. iholla ja limakalvoilla. Sairauden aiheuttavat bakteerin erittämät toksiinit eli myrkyt, jotka leviävät haavauman tai limakalvon kautta elimistöön.

Toksinen shokkioireyhtymä on yleistynyt tulehdus, jonka oireita ovat mm. akuutti korkea kuume (yli 39 C), yleinen huonovointisuus, huimaus/pyörtyily, verenpaineen lasku, punoittava ihotulehdus, oksentelu, ripuli ja/tai lihaskivut.

Ilman nopeaa sairauden tunnistamista ja hoitoa toksinen shokkioireyhtymä etenee hengenvaaralliseksi monielinvaurioksi ja siihen voi kuolla.

Sairaus on liitetty imukykyisten tamponien käyttöön, mutta kuukautisiin liittymättömät tapaukset ovat huomattavasti yleisempiä ja sairautta todetaan niin naisilla, miehillä kuin lapsillakin.

On erittäin harvinaista saada TSS, eli toksinen shokkioireyhtymä kuukupin käytöstä johtuen. Huolellisella hygienialla ja kuukupin oikeanlaisella käytöllä huolehdit terveydestäsi. Muista tyhjentää kuukuppi vähintään 12 tunnin välein.

Jos sinulle tulee yllämainittuja oireita, poista kuukuppi heti ja ota yhteys välittömästi lääkäriin ja kerro hänelle TSS-epäilystäsi.

Huolellinen hygienia kuukupin käytön yhteydessä sekä kuukupin ohjeenmukainen tyhjentäminen ovat erittäin tärkeitä asioita tulehduksien ennaltaehkäisyssä!

Voiko kuukupin kanssa saunoa?

Kyllä! Kuukuppia voit käyttää hyvin myös saunoessasi.

Kuukupin turvallisuus

Ovatko kuukupin materiaali ja värit turvallisia käyttää?

Nomai-kuukupit on tehty tutkitusti turvallisesta 100% lääketieteellistä silikonista, joka on saanut FDA-hyväksynnän. Kuukupeissa käytetyt värit on testattu kansainvälisten standardien mukaisesti ja todettu lääketieteelliseen käyttöön soveltuviksi. Väreissä ei ole haitallisia kemikaaleja, lateksia, ftalaatteja, BPA:ta eikä parabeeneja.

Tehdäänkö kuukuppeja muista materiaaleista?

Kyllä. Kuukuppeja tehdään myös termoplastisesta elastomeerista eli TPA:sta. Koska emme ole perehtyneet kyseiseen materiaaliin, emme pysty ottamaan kantaa sen turvallisuuteen.