Virtsankarkailu

Virtsankarkailu

Virtsankarkailu on yleinen, mutta turhaan salailtu vaiva. Mikäli oireet haittaavat päivittäistä elämää ja huonontavat elämänlaatua, on aiheellista hakeutua hoitoon esim. gynekologin tai lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle. Lantionpohjan lihasten säännöllinen vahvistaminen jumpan avulla ennaltaehkäisee ja usein myös vähentää virtsankarkailua. Mikäli omatoiminen jumppa ei auta, virtsankarkailun hoitoon löytyy myös muita tehokkaita hoitokeinoja.

Lantionpohjan lihasten säännöllinen vahvistaminen jumpan avulla ennaltaehkäisee virtsankarkailua.

Virtsankarkailu on tavallinen oire, josta kärsii satunnaisesti jopa puolet kohdullisista. Virtsankarkailu lisääntyy iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen estrogeenin vähenemisen ja sen aiheuttaman limakalvojen kuivumisen takia. 20–40-vuotiaista kohdullisista virtsankarkailusta kärsii 7 %, 4060-vuotiaista 20 % ja 6080-vuotiaista kohdullisista joka kolmas.

Virtsankarkailulle altistavia tekijöitä ovat mm. ikä, synnytysten määrä, ylipaino, sidekudoksen heikkous, fyysisesti raskas työ, krooninen yskä ja tupakointi.

Virtsankarkailun neljä eri tyyppiä

Virtsankarkailu jaetaan neljään eri tyyppiin riippuen siitä, missä yhteydessä virtsaa karkaa.

Ponnistusvirtsankarkailussa virtsaa karkaa ilman ennakoivaa virtsaamisen tarvetta fyysisen rasituksen, kuten yskäisyn, naurun, hyppimisen, juoksemisen tai nostamisen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että lantionpohjan lihakset ja sidekudos eivät jaksa tukea virtsaputkea riittävästi, jolloin ponnistamisen aiheuttama vatsaontelon sisäinen paine ylittää virtsaputken sulkeutumiseen tarvittavan paineen. Karkaavan virtsan määrä on usein melko pieni.

Pakkovirtsankarkailussa virtsan karkaamista edeltää voimakas, usein äkillinen virtsahädän tunne. Sen taustalla on krooninen rakkoärsytys esim. runsas juominen, toistuvat virtsatietulehdukset, gynekologiset leikkaukset, neurologiset sairaudet tai vaihdevuosien jälkeen esiintyvän estrogeenin vähyyden aiheuttama limakalvojen kuivuminen. Jopa 80 % oireen syy on tuntematon.

Sekatyyppisessä virtsankarkailussa esiintyy sekä ponnistusvirtsankarkailua, että pakkovirtsankarkailua.

Ylivuotovirtsankarkailulla tarkoitetaan tilannetta, missä virtsa ikään kuin valuu täyden rakon reunojen yli ja rakko ei tyhjene kunnolla. Oireen syynä voi olla rakon hermotukseen vaikuttavat krooniset sairaudet tai lantionpohjan laskeuma, jonka seurauksena virtsarakkoa ympäröivän detrusor-lihaksen ja lantionpohjan lihaksien supistusvoima ja toimintakyky on heikentynyt.