Toksinen sokkioireyhtymä

Toksinen sokkioireyhtymä

Toksinen shokkioireyhtymä (TSS) on erittäin harvinainen mutta vakava elimistön yleistynyt tulehdustila. Kuukupin käyttäjillä riski sairastua toksiseen shokkioireyhtymään on äärimmäisen pieni, mutta siitä huolimatta sen olemassaolosta on hyvä olla tietoinen. Tässä tiiviissä tietoiskussa kerromme tärkeimmät asiat, jotka toksisesta shokkioireyhtymästä tulisi tietää.

Esiintyvyys

Toksinen shokkioireyhtymä on hyvin harvinainen elimistön yleistynyt tulehdustila. Sitä esiintyy noin yhdellä ihmisellä 100 000:sta.
Sairaus on liitetty imukykyisten tamponien käyttöön, sillä sen esiintyvyys alkoi kasvaa, kun tällaiset tamponit tulivat markkinoille 1980-luvulla. Todellisuudessa kuukautisiin liittymättömät sairaustapaukset ovat kuitenkin huomattavasti yleisempiä ja toksista shokkioireyhtymää todetaan yhtä lailla aikuisilla kuin lapsillakin. Sairastuneista 95 %:lla puuttuu elimistöstään vasta-aine, joka pysäyttää taudin etenemisen. Tämän vasta-aineen puuttuminen on kuitenkin harvinaista, sillä esimerkiksi 13–40-vuotiaista kohdullisista yli 85 %:lla vasta-aineen taso on elimistössä korkealla. Kohdullisilla toksisen shokkioireyhtymän esiintyvyyshuippu on tutkimusten mukaan 13–24-vuotiaana.

Aiheuttaja

Toksisen shokkioireyhtymän aiheuttaa stafylokokkibakteeri. Joskus samankaltaisen taudinkuvan voi aiheuttaa myös streptokokkibakteeri. Näitä bakteereja esiintyy luonnostaankin ihmisen iholla, limakalvoilla ja emättimessä. Tulehdustila syntyy, kun näiden bakteerien erittämät toksiinit eli myrkyt pääsevät leviämään elimistöön esimerkiksi limakalvolla sijaitsevan haavauman kautta. Levitessään toksiini voi vaurioittaa koko elimistöä, muun muassa maksaa ja munuaisia, sekä tuhota lihaskudosta. Siksi tulehduksen pysäyttäminen nopeasti diagnosoinnin jälkeen on äärimmäisen tärkeää. Hoitamattomana tulehdus voi johtaa kuolemaan.

Oireet

Toksisen oireyhtymän oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin influenssan oireet. Niitä voivat olla esimerkiksi äkillisesti noussut yli 39 asteen kuume, ripuli, pahoinvointi, kovat lihaskivut ja päänsärky sekä verenpaineen ja yleisen tajunnantason lasku. Myös erilaiset hengitystieoireet nenänielussa, iho-oireet, kuten auringonpolttaman kaltainen ihottuma tai limakalvojen ja ihon punoitus, sekä verestävät silmät.

Miten toimia?

Jos saat kuukupin käytön aikana edellä mainittuja oireita, poista kuukuppi välittömästi. Ota pikaisesti yhteys lääkäriin ja kerro oireistasi sekä siitä, että käytät kuukuppia. Hakeudu välittömästi päivystykseen lääkärin vastaanotolle ja ota myös kuukuppisi mukaan, sillä lääkärisi voi haluta bakteerinäytteen myös sen pinnalta.

Miten hoidetaan?

Toksista shokkioireyhtymää hoidetaan yleensä tehohoidossa suonensisäisillä antibiooteilla. Hoidon nopea aloitus on tärkeää, jotta tulehdus ei pääse etenemään hengenvaaralliseksi monielinvaurioksi. Kuolleisuus tähän harvinaiseen mutta vakavaan tulehdukseen on 5–15 %.

Miten välttyä?

Vaikka toksinen shokkioireyhtymä onkin hyvin harvinainen sairaus, on sen riski silti olemassa – niin tamponien tai kuukuppien käyttäjillä kuin niilläkin, joilla kuukautisia ei ole. Kuukuppia käyttäessäsi voit pienentää sairastumisen riskiä entisestään puhdistamalla kuppisi huolellisesti. Keitä kuppi aina ennen kuukautisia ja niiden jälkeen ja pese se huolellisesti jokaisen tyhjennyksen yhteydessä. Jos haluat, että sinulla on aina käytössäsi desinfioitu kuukuppi, kätevintä on hankkia kaksi kuppia, joista toinen on aina puhtaana odottamassa. Muista myös hyvä käsihygienia aina kun käsittelet kuppia.

Nomai-kuukuppi on valmistettu lääketieteellisestä silikonista. Lääketieteellinen silikoni ei ole bakteereille suotuisa kasvualusta, ja siksi bakteerit eivät voi käyttää Nomai-kupin pintaa kasvualustanaan. Kupin turvallisuutta lisää sekin, että kuppi kerää kuukautisveren sisäänsä eikä veri siten pääse kosketukseen emättimen limakalvojen kanssa samaan tapaan kuin tamponia käytettäessä. Siitä huolimatta kuppi on hyvä tyhjentää tai vaihtaa vähintään 12 tunnin välein mahdollisimman korkean hygieniatason varmistamiseksi.

Jos sinulla on emättimen limakalvoilla poikkeavia oireita, esimerkiksi haavaumia, ärtyneisyyttä tai voimakasta kutinaa, tai jos valkovuotosi on runsasta ja haiskahtavaa, älä käytä kuppia. Jos oireet pitkittyvät, käy gynekologin vastaanotolla. Kun limakalvo-oireet ovat korjaantuneet, voit jatkaa huoletta kuukupin käyttöä.