Toiset kokevat kuukupin kanssa ajoittain tai aina ohivuotoja. Tämä voi liittyä tiettyihin vuotopäiviin tai sitten ohivuoto on satunnaista esimerkiksi runsaampina vuotopäivinä tai öisin. Ohivuotojen taustalla voi olla muutama eri syy, jotka on mahdollista ratkaista.
Tarkista siis nämä seikat!
Väärä koko tai malli
Yleisin syy ohivuotoon on väärän kokoinen tai väärän mallinen kuukuppi. Usein ongelma ratkeaa sillä, että vaihtaa kuukupin isompaan ja pehmeämmästä silikonista valmistettuun malliin, joka mukailee paremmin emättimen seinämiä. Nomai-kuukupin maljamainenmuotoilu on myös suunniteltu vastaamaan emättimen maljamaista muotoa ja istuvuus on siksi usein parempi.
Liian kova materiaali
Monilla ohivuoto voi johtua liian jäykästä silikonista tehdystä kuukupista. Tällöin kuukuppi ei pysty asettumaan kauniisti emättimeen myötäilemään yksilöllistä anatomiaa ja liikkeitä, vaan falskaa herkemmin. Nomai-kuukuppiin on myös tästä syystä valittu joustava ja pehmeä lääketieteellinen silikoni, jonka on mahdollista myötäillä paremmin jokaisen yksilöllistä anatomia.
Kuukuppi ei aukea kunnolla
Joskus syy voi olla se, että kuukuppi ei aukea kunnolla vaan jää hieman ruttuun. Tällöin hyvä kikka on ensi laittaa kuukuppi emättimeen, sen jälkeen vetää varovasti antennista tai antennin juuresta hieman alaspäin, pyöräyttää pohjasta ja työntää takaisin ylöspäin. Useimmiten näillä konsteilla kuukuppi aukeaa hyvin!
Eri taittelutekniikat ja laittoasennot
Kuukupin aukeamiseen voi vaikuttaa taittelutekniikka. Jos tuntuu, ettei kuukuppi juuri koskaan meinaa aueta kunnolla, kannattaa kokeilla eri taittelutekniikoita. Suosituin on sydäntaittelu, mutta toisilla toimii paremmin seiska/kolmio- tai simpukkataittelut.
Myös asennolla, jossa kuukupin asettaa paikoilleen voi olla merkitystä. Toisille seisoma- tai istuma-asento on selvästi luontevin, mutta erityisesti jos emätin ei suuntaa suoraan ylöspäin (niin kuin monella meistä) tai jos kohdunsuu on jossain muualla kuin suoraan emättimen perällä, voi erilaisesta asennoista olla apua. Syväkyykky tai jopa kylkimakuu voi toimia toisilla paremmin.
Yksilöllinen anatomia
Olemme kaikki yksilöitä ja ainutlaatuisia myös anatomioiltamme, eikä kohdunnapukka eli kohdunsuu, josta kuukautisvuoto valuu, ole kaikille samassa kohdassa. Tätä ei aina tule ajatelleeksi ja siksi voikin olla hyvä tunnustella, missä oma kohdunsuu sijaitsee. Se voi olla hieman edempänä, taaempana tai jommallakummalla sivulla. Kohdunsuu tuntuu hieman kovempana, kiinteämpänä kohtana emättimen perällä. Joku voisi kuvailla sitä nenänpään tuntuiseksi, joka erottuu tuntumaltaan muusta kohdun/emättimen seinämästä.
Kohdunsuun sijainti voikin olla yksi syy miksi ohivuotoja tulee. Jos kuukuppi jää kohdunsuun viereen, aiheuttaa se ohivuotoja. Kuukuppi tulisi suunnata suoraan sen alle (katso kuvat).
Tiesitkö, että kuukautisten aikana kudoksemme pehmenevät ja muuttuvat hieman joustavimmiksi? Tämän myötä myös kohdunsuun sijainti voi hieman muuttua kuukautisten aikana verrattuna muuhun kierron vaiheeseen.
Kuukupin ilmareiät eivät ole puhtaat
Kuukupin yläreunassa olevilla ilmarei’illä on tärkeä tehtävä kuukupin paikoillaan pysymisessä ja sen myötä ohivuotojen ehkäisyssä. Niiden avulla kupin sisään syntyy alipaine, joka pitää kuukupin paikoillaan. Nämä ilmareiät on tärkeä muistaa puhdistaa aina kuukuppia pestessä ja tarkistaa, etteivät ne ole tukkeutuneet.