Kuukautiset myöhässä!

Kuukautiset myöhässä!

Kuukautiset voivat myöhästyä monen asian seurauksena. Tässä jutussa Nomain gynekologi listaa kahdeksan syytä kuukautiskierron häiriintymiseen ja kertoo, milloin kannattaa hakeutua aiheen tiimoilta lääkäriin.

1. Raskaus

Tämä voi olla ensimmäinen asia, joka monelle kuukautisten myöhästyessä tulee mieleen. Edes sterilisaatio ei suojaa raskaudelta sataprosenttisesti, joten mikäli epäilet raskauden mahdollisuutta, tee raskaustesti.

2. Hormonaalinen ehkäisy

Yhdistelmä- tai keltarauhashormoniehkäisyn käyttö voi saada aikaan sen, että kuukautiskierto häiriintyy. Myös näiden ehkäisymenetelmien käytön lopettaminen voi olla syy kuukautisten väliaikaiseen poisjääntiin. Voi mennä kolmekin kuukautta ennen kuin aivolisäke-munasarja-akselin toiminta aktivoituu jälleen normaaliksi sen jälkeen kun ehkäisy on lopetettu.

3. PCO-monirakkulasyndrooma

5–15 % kohdullisista kärsii munasarjojen monirakkulaisuutta aiheuttavasta PCO-syndroomasta. Yksi syndrooman oireista ovat pidentyneet kierrot ja kuukautisten poisjäänti jopa kokonaan.

4. Stressiperäiset hormonaaliset häiriöt

Erilaiset hormonaaliset epätasapainotilat voivat häiritä aivolisäke-munasarja-akselin toimintaa. Tällöin munasolu ei lähde kierron aikana normaalisti kypsymään eikä irtoa, eli ovulaatiota kierron aikana ei tapahdu. Myös kuukautisvuoto voi tästä syystä jäädä tulematta. Yleisin syy tällaisiin anovulatorisiin kiertoihin on stressi. Stressi aktivoi kehon sympaattisen hermoston toimintaa ja siten muun muassa stressihormoni kortisolin tuotantoa. Kortisoli sekoittaa kehon hormonitasapainoa ja tämä puolestaan voi saada kuukautiskierron häiriintymään.

5. Muutokset elintavoissa

Syömishäiriöt ja näistä seuraava yli- tai alipaino vaikuttavat kehon estrogeenitasoihin ja siten myös kuukautiskiertoihin. Myös voimakas liikunnan lisääminen voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, sillä raskas fyysinen liikuntasuoritus lisää kehossa stressihormonin määrää. Stressihormonitason nousu voi häiritä kuukautiskiertoa säätelevän aivolisäkkeen toimintaa ja siten saada kuukautiset jäämään pois.

6. Yleissairaudet

Jotkin yleissairaudet voivat vaikuttaa kuukautiskierron säännöllisyyteen. Esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriöt muuttavat hormonitasapainoa ja sen takia vuodot heittelevät tai voivat jäädä pois. Myös esimerkiksi hoitamaton keliakia voi vaikuttaa hormonitoimintaan sen tasapainoa häiritsevästi.

7. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen

Esimerkiksi autoimmuunisairaudet, poikkeavuus x-kromosomissa, geenimutaatio tai syöpähoidot voivat saada munasarjojen toiminnan hiipumaan ennenaikaisesti. Jos tällainen hiipuminen alkaa ennen kuin kohdullinen on täyttänyt 40 vuotta, puhutaan POI (primary ovarian insufficiency) -syndroomasta.

8. Perimenopausaalinen aika

Kun vaihdevuodet alkavat lähestyä kohdullisen täytettyä 45 vuotta, alkaa munasarjojen estrogeenituotanto hiljalleen hiipua. Tästä voi seurata kiertoja, joiden aikana ovulaatiota ei tapahdu. Kiertoväli voi vaihdevuosien lähestyessä lyhentyä tai pidentyä sekä kuukautiset jäädä välillä tulematta lainkaan.

Milloin lääkäriin?

Normaali kierron pituus vaihtelee 23–35 päivän välillä. Jos kuukautiset ovat toisinaan muutaman päivän myöhässä, ei ole syytä huolestua. Jos kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi, ota yhteyttä gynekologiisi. Hän tutkii tilanteesi ja määrää siihen oikeanlaisen hoidon.